Κατοχυρώνονται νομικά στην ΕΕ τα Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων
Με τη βούλα της ΕΕ, ο γύρος γίνεται το πρώτο ελληνικό Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν. Όπως ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση «για τη διαδικασία αναγνώρισης των Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ)». Έτσι θα πιστοποιηθεί και ο ελληνικός γύρος ως ΕΠΙΠ.
«Θεωρούμε ότι θα υπάρχει νομοθετική κατοχύρωση του ελληνικού γύρου που θα είναι το πρώτο προϊόν ΕΠΙΠ της Ελλάδος στην Ε.Ε. Έτσι, θα πιστοποιηθεί η διαδικασία της παρασκευής, και η συνταγή του», είπε ο κ. Αραχωβίτης αναφέροντας ότι «ο τομέας του κρέατος αλλά και ευρύτερα των τροφίμων είναι από τους πιο δυναμικούς της οικονομίας».
Υπογράμμισε ότι το υπουργείο σε συνεργεία με τον ΕΦΕΤ διενεργούν αυστηρούς ελέγχους για τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων προκειμένου να προστατεύεται ο καταναλωτής. Σημείωσε πως από τον Απρίλιο είναι υποχρεωτική η αναγραφή προέλευσης κρέατος από το σφαγείο μέχρι τα σημεία πώλησης του κρέατος καθώς και η υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του κρέατος στην απόδειξη της ταμειακής μηχανής των κρεοπωλείων.
«Στόχος μας» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός «είναι να αντιμετωπιστούν δυναμικά οι ελληνοποιήσεις, υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τον κλάδο με εντατικούς ελέγχους επιστρατεύοντας όλο το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα (ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ, Περιφέρειες)».